Miljoenennota 2025: 'Spaarzaam omgaan met schaarse middelen'

Vanwege de verbouwing van het Binnenhof sprak koning Willem-Alexander de Troonrede ook dit jaar uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Aansluitend heeft minister Eelco Heinen van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor volgend jaar aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

man en vrouw aan tafel met rekenmachine, geld en spaarvarken
Nieuws
Datum: 18-09-2024

In het voorwoord schrijft Heinen dat het nieuwe kabinet spaarzaam wil omgaan met schaarse middelen. Hij wil zo een belangrijke slag maken in het verbeteren van de overheidsfinanciën en het herstellen van de begrotingsdiscipline.

Begrotingstekort
Volgens de Miljoenennota stijgen de uitgaven van Nederland in 2025 van € 434 miljard naar € 457 miljard. Ook de inkomsten gaan omhoog: van € 402 miljard naar € 425 miljard. Daarmee blijft Nederland met een begrotingstekort van 2,8% binnen de Europese regels.

Afgezwakt
Van het nieuwe beleid dat de coalitiepartijen wilden invoeren, is veel afgezwakt. Zo blijven belastingvoordelen voor expats vooralsnog grotendeels bestaan. Verder gaat de huurtoeslag – ondanks de fors gestegen huurkosten – aanzienlijk minder omhoog dan eerder aangekondigd. Ook duurt het nog tot 2027 voordat het eigen risico in de zorg wordt verlaagd.

Koopkracht
Anderzijds blijven gratis schoolmaaltijden voor kinderen uit arme gezinnen toch bestaan. Ook wordt er een nieuwe belastingschijf ingevoerd. Dit is één van de maatregelen om vooral de koopkracht van mensen met een laag inkomen iets te laten stijgen.

Zorg
Zoals verwacht gaat de zorgpremie volgend jaar opnieuw omhoog. Het kabinet houdt rekening met een gemiddelde premiestijging van ruim € 70 per jaar. Het eigen risico blijft zoals gezegd vooralsnog € 385 per jaar. 

Defensie en politie
Defensie mag volgend jaar rekenen op een extra bedrag van ruim € 750 miljoen en in de jaren erna € 500 miljoen. Daarmee houdt het kabinet vast aan de NAVO-norm, waarbij 2% van het bruto binnenlands product (bbp) naar Defensie gaat. Ook gaat er meer geld naar grensbewaking en de politie.

Discussie
Of de Tweede Kamer de Miljoenennota zonder slag of stoot aanneemt, wordt duidelijk tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen en in de daarop volgende weken. Over veel onderdelen zal discussie zijn, ook omdat nog niet duidelijk is of bepaalde grote bezuinigingen – zoals minder geld afdragen aan Europa en minder ambtenaren in dienst nemen – wel mogelijk is.

Meer informatie
Heeft u een vragen over dit artikel? We beantwoorden ze graag. Neem gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag